Managerii estimeaza pentru perioada mai-iulie cresteri ale afacerilor in toate sectoarele

Managerii companiilor se asteapta pentru perioada mai-iulie la o crestere a activitatii in industria prelucratoare si in constructii, respectiv la o crestere moderata in comertul cu amanuntul si servicii, fata de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, in industria prelucratoare managerii preconizeaza o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +18%). In industria metalurgica se va inregistra otendinta de crestere accentuata (sold conjunctural +43%) in ceea ce priveste estimarea productiei. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza un avans moderat (sold conjunctural +9%). Numarul de salariati va stagna, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucratoare.

Si in constructii se va inregistra, in urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +29%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +21%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +10%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata (sold conjunctural +11%).

In comertul cu amanuntul managerii au estimat o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +13%). Volumul total al vânzarilor de marfuri va creste, de asemenea (sold conjunctural +16%).

Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra o majorare moderata (sold conjunctural +7%). Angajatorii prognozeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vânzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +25%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o crestere moderata (sold conjunctural +7%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%). Managerii apreciaza ca preturile de vânzare sau de facturare vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +7%).

Sursa: Mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *