Investitorii imobiliari straini nu mai gasesc motive să inceapă proiecte în Romania

Investitii

Investitii

Riscul unei investiţii presupuse de o dezvoltare imobiliară nouă nu se mai justifică, ceea ce face aproape imposibilă misiunea fondurilor de investiţii care vor să convingă străinii să vină în România. În plus, proiectele imobiliare scoase la vânzare nu sunt adaptate noilor condiţii de piaţă, acestea sunt concluziile la care au ajuns o mare parte dintre jucătorii imobiliari străini ce au participat la seminarul Europaproperty SEE Real Estate Forum.

„Este greu să convingi alţi investitori să vină în România, chiar dacă ai produse de calitate şi chiriaşi buni. Când vorbeşti cu un investitor din New York sau Londra e uşor să le explici de ce e atractivă România, dificultatea este pentru fondurile de investiţii care trebuie să le prezinte produsele puse pe piaţă, care nu sunt adaptate. În ultimii ani, România a ieşit de pe radarul investitorilor. Dezvoltarea nu mai este o oportunitate acum. Riscul unei investiţii în dezvoltări noi nu se justifică încă“, a declarat Babis Pandis, managing partner al fondului de investiţii cu capital cipriot Bluehouse Capital. Ciprioţii au în prtofoliul local o parte din proiectul de birouri City Gate şi din ansamblul rezidenţial Felicity, ambele dezvoltate de GTC România, clădirile de birouri Olympia Tower, Astoria Business Center şi Victoria Center, precum şi spaţiile comerciale Eva de pe Bulevardul Magheru şi spaţiul în care funcţionează Praktieker Craiova.

De aceeaşi părăre este şi unul dintre partenerii ciprioţilor, GTC România, a cărui director executiv, Shimon Galon, spune că „nu există niciun motiv să dezvolţi un proiect acum. Situaţia e mai proastă decât o descrie lumea“.
Un motiv al lipsei de atractivitate a pieţei româneşti vine şi din chiriile nesustenabile pe care le au imobilele de birouri scoase la vânzare.

„Avem proiecte care au fost scoase la vânzare cu chirii nesustenabile. Chiar dacă sunt produse bune, încă mai este mult de lucru la managementul costurilor, pentru a le face mai atractive“, explică Viorel Opait, director of corporate services în cadrul Colliers International

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *